واکنش نظامی استرالیایی به حکم دادگاه در مورد قتل افغانها: اندوهگینم اما عذرخواهی نمیکنم
بن رابرتز اسمیت، با افتخارترین سرباز زنده استرالیایی در نخستین واکنش به فیصله یک دادگاه مدنی که اتهامات دست داشتن او در قتل چهار افغان را در جریان ماموریت نظامی در این کشور تایید کرده، گفته است این قضاوت «نادرست» است و او را به شدت «غمگین» ساخته است.
او گفته از اقدامات خود عذرخواهی نخواهد کرد. آقای اسمیت که دارنده صلیب ویکتوریا و دیگر افتخارات نظامی برجسته است، در اولین اظهار نظر عمومی خود پس از صدور حکم دادگاه، گفت که به اقدامات خود در افغانستان افتخار میکند. او در افغانستان در شش سفر از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ میلادی در سرویس ویژه هوایی استرالیا خدمت کرده است.
یک قاضی دادگاه فدرال استرالیا در اول ژوئن/جون پرونده افترا رابرتز اسمیت علیه سه روزنامه را به دلیل مقالاتی که او را به نقض قوانین جنگی و کشتن افغانهای غیرمسلح متهم می کرد، رد کرد.
قاضی در حکم خود گفت اتهامات روزنامهها مبنی بر اینکه آقای رابرتز اسمیت در واقع «یک جنایتکار جنگی، یک دروغگو و یک آزارگر» در افغانستان بوده است، «در اساس درست است».
رابرتز اسمیت به یک تلویزیون استرالیایی در فرودگاه پرث گفت: «من از نتیجه دادگاه به شدت غمگین هستم، این یک نتیجه وحشتناک است و نادرست است».
او اما افزود: «ما هیچ اشتباهی انجام ندادهایم، بنابراین عذرخواهی نخواهیم کرد». رابرتز اسمیت در پاسخ به این سوال که آیا به اقدامات خود در افغانستان مفتخر است، پاسخ داد: «البته که هستم.»
به گفته کارشناسان حقوقی یافتههای محاکمههای مدنی برای افترا به مدارک اثبات بسیار کمتری نسبت به دادگاه کیفری نیاز دارند.
رابرتز اسمیت، ۴۴ ساله که پرتره او در بنای «یادبود جنگ استرالیا» آویخته شده، به هیچ جنایتی به صورت رسمی متهم نشده است. با این حال، این حکم توسط متهمان و نمایندگان رسانهها و نهادهای دفاعی به عنوان یک پیروزی برای روزنامهنگاری منافع عمومی و شفافیت در رابطه با رفتار نظامی استرالیا در خارج از این کشور مورد حمایت قرار گرفته است.
رابرتز اسمیت هنگام اعلام این حکم که پس از ۱۱۰ روز جلسه در یک سال گذشته ابلاغ شد، در داگاه حضور نداشت و رسانهها عکس او را در بالی اندونزی منتشر کردند. عکسی از او هم اخیرا در نیوزیلند در حال بازگشت به استرالیا منتشر شده است.
رابرتز اسمیت گفت: «ما به این (قضاوت) نگاه خواهیم کرد و بررسی خواهیم کرد که آیا نیاز به درخواست تجدید نظر داریم یا خیر.»
در سال ۲۰۲۰، یک تحقیق مهم به نام گزارش بریتون «شواهد معتبری» دریافت که سربازان نخبه استرالیایی به طور غیرقانونی ۳۹ نفر را در افغانستان کشتهاند.
گزارش بیشتر جزئیات را مخفی نگه داشت، اما گفت که این اتهامات «احتمالاً شرم آورترین قسمت در تاریخ نظامی استرالیا» را شامل میشوند، رویدادهایی که در ۲۰۱۲ در افغانستان رخ داد.
این تحقیق چهار ساله دریافت که یک «فرهنگ جنگی» در میان نیروهای ویژه استرالیا است و توصیه کرد که ۱۹ سرباز فعلی یا سابق باید در مورد ادعای قتل زندانیان و غیرنظامیان در سالهای ۲۰۰۹-۲۰۱۳ تحت پیگرد قرار بگیرند.
در اوایل سال جاری، الیور شولز، سرباز سابق نیروهای ویژه اولین فردی بود که متهم به جنایت جنگی قتل شد.
در پی این گزارش، دولت استرالیا یک دفتر بازپرس ویژه ایجاد کرد که هفته گذشته تأیید کرد که «۴۰ مورد» در حال حاضر تحت بررسی مشترک با پلیس قرار دارند.