وزارت دفاع طالبان: ۶۰۰ ایست بازرسی مرزبانی مستقر کردهایم
فصیحالدین فطرت، ارشدترین فرمانده تاجیکتبار طالبان است
مقامهای وزارت دفاع طالبان میگویند در سال گذشته حدود «۶۰۰ ایست بازرسی مرزبانی» با کشورهای همسایه مستقر کردهاند و شمار نیروهای مرزبانی را «۴۴ درصد افزایش» دادهاند.
در رشته برنامههای سالانه موسوم به «حسابدهی دولت به ملت» که در دولت پیشین انجام میشد و حکومت طالبان نیز آنرا ادامه داده است، امروز در تالار رسانهها در کابل، فصیحالدین فطرت، رئيس ستاد ارتش طالبان و معاون سیاستگذاری و سخنگوی این وزارت گزارشی از کارکردهای یکساله را ارائه کردند.
رئيس ستاد ارتش طالبان گفت: «این وزارت پایبند به اصل عدم مداخله، حسن همجواری و احترام متقابل با همسایگان میباشد».
این اظهارات در حالی است که در ماهای گذشته چندین مورد درگیریهای پراکنده مرگبار مرزی با ایران و پاکستان رخ داده است.
آقای فطرت افزوده است که «افغانستان از طریق ۲۰ ولایت و ۹۰ ولسوالی با ۶ کشور همسرحد است که حدود ۶۳ کندک (واحد) در ۳۷ اردوگاه، ۱۰۸ بیس (مقر) و ۶۰۰ پوسته (ایست بازرسی) جهت پیشگیری و واکنش در برابر چالشهای امنیتی با امکانات و تجهیزات در ساحات مورد نظر تعبیه گردیده است.»
به گفته او برنامههای آموزشی کوتاه مدت برای مرزبانان و همچنین استفاده از لباس واحد (یونیفرم) برای نیروها در نظر گرفته شده است.
مقامات طالبان همچنین میگویند در سال گذشته با هلیکوپترهای بهجا مانده و تعمیر شده از ارتش پیشین « ۳۶۹۳ پرواز وظیفهای» انجام دادهاند که عمدتا جابجایی افراد و زخمیها و قربانیان حوادث طبیعی بودهاند.
براساس گزارشها البته طالبان از این هلیکوپترها برای مقابله با مبارزان جبهههای مقاومت در ولایتهای عمدتا کوهستانی شمال کشور نیز استفاده کرده است.
همچنین گفته شد در سال گذشته «۲۴ هزار و ۷۷۴ نیرو» از پادگانها و نهادهای آموزشی وزارت دفاع فارغالتحصیل شدهاند.
همزمان محمدقاسم فرسد، معاون سیاستگذاری وزارت دفاع طالبان گفت: «در سال ۱۴۰۲ بازنگری و اصلاح سیاستها و رویهها، تامین تجهیزات نظامی، توسعه تأسیسات و انبارها و انجام عملیاتها از برنامههای اصلی این وزارت است».
مقامهای طالبان شمار دقیقی از نیروهای ارتش خود را اعلام نکردند، در گذشته از ۱۰۰ هزار تا ۱۵۰ هزار نیرو گفته شده است که به نظر میرسد با توجه به عدم درگیریهای گسترده، عملا کمتر این آمارها باشد.
عنایتالله خوارزمی، سخنگو و فصیحالدین فطرت، رئیس ستاد ارتش و محمدقاسم فرسد، معاون سیاستگذاری وزارت دفاع طالبان
مشکل درگیریهای مرزی طالبان با همسایگان
رویدادها و درگیریهای مرزی با کشورهای همسایه پس از تسلط طالبان افزایش یافته است که در برخی از موارد در تبادل آتش صورت گرفته، چندین کشته بهجا گذاشته است.
کشورهای همسایه آن را عمدتا به ناآشنایی نیروهای مرزبانی طالبان نسبت دادهاند.
به دنبال یکی از این درگیریها، قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی ایران گفت برای آموزش نیروهای مرزبانی طالبان در مورد پروتکلهای مرزی «اعلام آمادگی» کردهاند. اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به این سخنان به بیبیسی گفت نیروهای مرزبانی طالبان، «بسیار آموزش» دیدهاند.
صحنهای از درگیری نیروهای طالبان و مرزبانان ایرانی در ولسوالی کنگ نیمروز و زابل ۶ خرداد/جوزا ۱۴۰۲
در اواخر فوریه در پی انتشار ویدیویی از بازداشت یک سرباز نیروی مرزبانی ایران توسط نیروهای طالبان در مرز میلک بین ایران و افغانستان، که ساعاتی بعد آزاد شد، واکنشهای گستردهای در شبکههای اجتماعی ایران را در پی داشت.
میان نیروهای طالبان و مرزبانان ایرانی در ۶ جوزا/خرداد در نیمروز و زابل درگیری چند ساعته رخ داد که به کشته شدن دستکم یک عضو طالبان و دو مرزبان ایرانی انجامید.
همچنین مواردی از پرتاب راکت (خمپاره) از خاک افغانستان به کشورهای همسایه شمالی رخ داده است که طالبان گفتند عاملان آن را دستگیر کردهاند.
فصیح الدین فطرت در حال بازدید از نیروهای مرزبانی طالبان در واخان بدخشان، اوایل آگست ۲۰۲۳
پیام مولوی گرگیج به طالبان: «اگر آب به ما نمیدهید زمینهایمان را تصاحب نکنید»
همزمان مولوی گرگیج در صحبتهای نماز جمعه روز ۲۷ مرداد/اسد به موضوع تنش مرز ایران و افغانستان اشاره کرد و به حکومت طالبان هشدار داد: «آن دو هزار هکتار زمینی که مال مردم بلوچ است را برگردانید. آن زمینها متعلق به ملت ایران است… اگر آبی به ما نمیدهید زمینهای ما را دیگر تصاحب نکنید.»
این روحانی اهل سنت به ساخت دیوار در مرز افغانستان و ایران اشاره کرد و گفت: «دو هزار هکتار از زمین مرغوب سیستان را به حماقت چند نفر از دست دادهایم.»
موضوع قرار گرفتن زمینهای ایران پشت دیوار مرزی که میان ایران و افغانستان کشیده شده، در روزهای اخیر مورد توجه رسانههای ایران قرار گرفته است.
نخستین بار در اوایل دهه ۱۳۸۰ شمسی، احداث دیوار، حفر کانال و ایجاد موانع فیزیکی برای انسداد مرزهای شرقی ایران در دستور کار دولت ایران قرار گرفت. دیواری که برخی مقامهای ایران آن را دیوار «امنیتی و نه مرزی» میخوانند به طول بیش از ۳۰ کیلومتر با عنوان «دیوار مرزی سیستان» در مرز زهک – هیرمند ساخته شده است.