وزیر دفاع آمریکا در سفر غیرمنتظره خود به عراق از ایران انتقاد کرد
ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا که به خاورمیانه سفر کرده، روز سهشنبه به طور غیرمنتظره وارد بغداد شد. آقای آستین در دیدار با مقامها در بغداد و همچنین رهبران کردستان، خواستار اتحاد بغداد و اربیل شده و همزمان از حملات سال گذشته سپاه پاسداران به مناطقی در اقلیم کردستان انتقاد کرده است.
آقای آستین ارشدترین مقام دولت جو بایدن است که به عراق سفر کرده است.
او در ملاقات با محمد شیاع سودانی، نخستوزیر عراق، از آمادگی ارتش آمریکا برای ماندن در عراق بنابر درخواست دولت این کشور سخن گفته و همزمان با بیستمین سالگرد حمله نظامی آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ که به سقوط صدام حسین انجامید، از تعهد واشنگتن نسبت به امنیت و ثبات عراق سخن گفته است.
آن طور که رسانههای آمریکایی نوشتهاند ژنرال آستین در این سفر همچنین به دنبال ترغیب دولت آقای سودانی برای مقابله با نفوذ و سیطره ایران در عراق شده است.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه – هفتم مارس – گزارش کرد وزیردفاع آمریکا علاوه بر دیدار با آقای سودانی، با رئیسجمهور اقلیم کردستان، نچیروان بارزانی، هم دیدار و گفتگو کرده است و از جمله درباره اختلافات قدیمی میان بغداد و اربیل بر سر چگونگی توزیع بودجه کشوری و درآمدهای نفتی گفتگو کرده است.
رویترز میگوید آقای آستین در این دیدارها از رهبران بغداد و اربیل خواسته برای منفعت عراق، اختلافات را کنار بگذارند تا قدرتمندتر برای آینده عراق همکاری کنند.
رئیس پنتاگون همچنین حملات مرزی ایران به اقلیم کردستان را محکوم کرده است.
سال گذشته و همزمان با اوجگیری اعتراضات سراسری در کردستان پس از کشته شدن مهسا – ژینا – امینی که همسو با دیگر استانهای ایران شکل گرفت، سپاه پاسداران بارها مناطقی در اقلیم کردستان عراق را موشکباران کرد و علاوه بر کشتن چندین نفر، موجب جابجایی و بیخانمانشدن صدها کرد در دو سوی مرزها شد.
حمله نظامی به عراق بعد از ۲۰ سال
سفر ژنرال لوید آستین به عراق همزمان با بیستمین سالگرد حمله نظامی آمریکا به این کشور در سال ۲۰۰۳ صورت گرفته است.
ژنرال آستین آخرین فرمانده نیروهای آمریکایی در خاک عراق بود که رسما در سال ۲۰۱۱ به عملیات جنگی خود در این کشور پایان دادند و بخش بزرگی از آنها این کشور را ترک کردند.
بنابر گزارشی که موسسه واتسون در مرکز مطالعات بینالمللی و تحت عنوان پروژه «هزینههای جنگ» دانشگاه براون تهیه شده از زمان حمله نظامی آمریکا به عراق ۱۸۵ تا ۲۰۸ هزار عراقی جان خود را در جریان درگیریها از دست دادهاند.
خروج نظامیان آمریکایی در سال ۲۰۱۱ که به دستور باراک اوباما صورت گرفت موجب بیثباتی و خلاء امنیتی شد که ظرف چند سال به ظهور گروه موسوم به دولت اسلامی – داعش – انجامید و آقای اوباما را وادار کرد که مجددا هزاران سرباز آمریکایی را به خاک عراق برای مبارزه با داعش اعزام کند.
در جریان جنگ علیه داعش، علاوه بر آمریکا، ایران هم با استفاده از گروههای شبهنظامی شیعه مورد حمایت خود نقش مهمی بازی کرد به طوری که همسویی نیروهای آمریکایی و شبهنظامیان مورد حمایت ایران، موقعیت ویژهای را در عراق پدید آورد.
با این حال، کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران توسط نیروهای آمریکایی در عراق در سال ۲۰۲۰، یک بار دیگر ایران و آمریکا را تا مرز درگیری نظامی پیش برد و مجددا بغداد را در ایجاد توازن میان روابط خود با تهران و واشنگتن به دردسر انداخت.
دردسری که همچنان گریبانگیر دولت این کشور است. روز سهشنبه همزمان با سفر ژنرال لوئیس آستین به بغداد، نخست وزیر این کشور طی بیانیهای تلاش کرد یک بار دیگر از توازن در روابط خود میان تهران و واشنگتن بگوید.
محمد شیاع سودانی در این بیانیه تاکید کرده است دولت او با رویکرد حفظ روابط منطقهای و بینالمللی بر اساس منافع مشترک و احترام به تمامیت ارضی و استقلال کشورش پیش خواهد رفت و این که «ثبات عراق کلید ثبات در منطقه است».
آمریکا همچنان حدود ۲۵۰۰ نظامی در خاک عراق دارد که بیشتر نقش مستشاری و آموزشی دارند.
سفر وزیر دفاع آمریکا به خاورمیانه دو روز پیش و از اردن آغاز شد. آقای آستین قرار است همچنین به مصر و اسراییل هم سفر کند اما پنتاگون سفر او به بغداد را از قبل – احتمالا به علت ملاحظات امنیتی – اعلام نکرده بود.