وزیر دفاع سوریه در تهران چه میکند؟
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و فرماندهان عالیرتبه نظامی ایران در دیدار با سپهبد علی محمود عباس، وزیر دفاع سوریه، از اعلام آمادگی ایران برای افزایش همکاری و حمایت نظامی از حکومت دمشق خبر دادند.
آقای رئیسی در این دیدار گفته ایران آماده «تقویت همکاریهای همهجانبه اقتصادی» است.
حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران نیز امروز در دیدار با وزیر دفاع سوریه بر «روابط راهبردی» دو کشور تاکید کرد.
حسین سلامی با اشاره به «فلسفه استمرار حضور ایران در سوریه» گفت «احساس میکنیم منطقه» در انتظار «فضای جدیدی» است و «ما باید قوی و مستحکم در صحنه باشیم و از دستاوردها و موفقیت های مهم پدیدآمده صیانت کنیم.»
او خطاب به وزیر دفاع سوریه گفت «آماده هستیم در ابعاد و زمینههای مورد نیاز به نیروهای مسلح سوریه کمک کنیم».
روز گذشته محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز گفته بود «ارتش سوریه نیازمند بازسازی است و نیروهای مسلح ایران با توجه به تجربیات هشت سال دفاعمقدس و بازسازی نیروهای مسلح پس از آن دوران، این آمادگی را دارند تا در حوزههای بازمعماری، آموزش و تجهیز کمک کنند».
در دیدار محمد باقری با وزیر دفاع سوریه بر «برگزاری رزمایش مشترک میان دو کشور» تاکید شده است.
ایران میگوید به دعوت دولت سوریه در این کشور «حضوری مستشاری» داشته است اما همزمان از اعزام نیروهای مسلح داوطلب که آنها را «مدافعان حرم» میخواند دفاع کرده است.
تا کنون شمار زیادی از نیروهای نظامی و حتی فرماندهان سپاه پاسداران در سوریه کشته شدهاند.
به گفته برخی ناظران سیاست خارجی، ایران در صدد است در حالی که روسیه درگیر جنگ اوکراین است، جا پای خود در سوریه را مستحکمتر سازد. پیشتر گزارشهایی منتشر شده بود که حاکی از میانجیگری روسیه در روابط ترکیه و سوریه بدون حضور ایران بود.
ایران و سوریه در سال ۲۰۲۰ نیز یک سند همکاری نظامی و امنیتی امضا کردند. اما ایران خواهان گسترش فعالیت اقتصادی در سوریه است.
در یک دهه گذشته اسرائیل که خواستار خروج نیروهای ایران و همپیمانانش از منطقه است بارها در حملات هوایی پایگاهها و نیروهای وابسته به ایران را در سوریه هدف قرار داده است.
گزارشها درباره «افزایش نفوذ ایران در سوریه»
اخیرا رسانههای مخالف دولت سوریه در گزارشهای مدعی افزایش نفوذ ایران بر بشار اسد رئیس جمهوری سوریه شدند.
رسانههای طرفدار اپوزیسیون سوریه از تحولاتی بین دولت سوریه و ایران خبر دادهاند که به گفته آنها نشاندهنده نقش تأثیرگذار و رو به افزایش تهران در سوریه، هم از نظر نظامی و هم در جهت ایجاد روابط حسنه بالقوه بین دمشق و آنکارا است.
از آغاز اعتراضهای سوریه در سال ۲۰۱۱، ترکیه یکی از کشورهایی بوده که از رفتن بشار اسد حمایت کرده است.
مذاکرات اخیر سوریه و ترکیه با میانجیگری کشور روسیه از حدود یک ماه پیش آغاز شد اما به نظر میرسد ایران تلاشهای دیپلماتیک خود را افزایش داده است.
وزیر امور خارجه ایران چند روز پیشتر در دمشق با بشار اسد رئیسجمهور سوریه دیدار کرده بود که پس از آن اسد گفت که حفظ هماهنگی با ایران «بیشترین اهمیت» را دارد.