وزیر کشور پاکستان: در تعقیب طالبان پاکستانی، در افغانستان عملیات میکنیم؛ طالبان: افغانستان بیصاحب نیست
رنا ثنا الله در کنفرانس مطبوعاتی
تنشهای لفظی میان اسلامآباد و کابل در پی اظهارات اخیر مقامهای پاکستانی افزایش یافته است. وزارت دفاع طالبان در واکنش به سخنان اخیر وزیر کشور پاکستان در مورد عملیات در خاک افغانستان در تعقیب جنگجویان طالبان پاکستانی گفته است که این اظهارات «روابط حسنه بین دو کشور همسایه و برادر را خدشه دار میسازد.»
رنا ثناالله، وزیر کشور پاکستان، گفته است «حقوق بینالمللی به پاکستان اجازه میدهد که در تعقیب طالبان پاکستانی وارد خاک افغانستان شود و علیه آنها عملیات کند.»
رنا ثنا الله در گفتگو با تلویزیون «اکسپرس تربیون» گفته است که در نشست روز جمعه کمیته امنیت ملی این موضع مشخص شده است که هیچ گزینه دیگری جز عملیات پاکسازی علیه گروههای مسلح در ایالت خیبرپختونخوا وجود ندارد.
آقای ثناالله گفته است «ابتدا خواستار تحویل این افراد توسط حکومت طالبان در افغانستان خواهیم شد، اما اگر تحویل داده نشوند، ما میتوانیم آنها را هدف قرار دهیم».
در اعلامیه وزارت دفاع طالبان آمده است که «گفتههای اخیر وزیر داخله پاکستان را درباره حضور (تی تی پی) [طالبان پاکستانی] در افغانستان و به حمله احتمالی به آنان در داخل افغانستان، تحریکآمیز و بیاساس میداند.»
این وزارت افزوده است که «افغانستان بیصاحب نیست، ما مثل همیشه برای دفاع از تمامیت ارضی و استقلال کشور آماده دفاع هستیم و در دفاع از کشور عزیز خود از هر کس خوبتر تجربه داریم.»
ماه گذشته تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) اعلام کرده که روند مذاکراتاش با دولت پاکستان پایان یافته است و از جنگجویانش خواست تا علیه اهداف دولتی حمله کنند.
وزیر کشور پاکستان نیز تایید کرده است که «گفتگو با طالبان پاکستانی در کمیته امنیت ملی این کشور، بی فایده بوده است» و او افزوده که «باید نتایج مثبت و منفی حمله به افغانستان و دیگر کشورهای خارجی را سنجید.»
مقامات پاکستانی میگویند تحریک طالبان پاکستان مکانهای امنی در داخل افغانستان دارند و از آن سوی مرز برای حمله به پاکستان میروند. اما خود طالبان پاکستانی گفتهاند که حملات خود را از داخل پاکستان هماهنگ میکنند.
مقامهای حکومت طالبان در کابل نیز چنین ادعاهایی را نادرست خوانده و بارها تاکید کرده است که به «هیچکس اجازه نخواهند داد از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده شود.»
تشدید عملیات تیتیپی در پی ناکامی مذاکرات صلح صورت گرفته است.
طالبان پاکستانی شرایط ویژهای برای گفتگو با دولت پاکستان دارند که اسلامآباد آنها را رد کرده است. یکی از شروط طالبان پاکستانی این است که اسلام آباد «استقلال و آزادی مناطق قبایل در مرز افغانستان را بپذیرد و سربازان ارتش را از ایالت خیبر پختونخوا، خارج کند.»
«تحریک طالبان پاکستان» به دنبال مذاکرات دو روزه با بزرگان قبایل و با میانجیگری حکومت طالبان در کابل آتش بس نامحدوداعلام کرد
تحریک طالبان پاکستانی «جسورتر» شده است
اخیرا تیتی پی به یک مرکز مبارزه به تروریسم در خیبرپختونخوا حمله کرد و دهها زندانی خود را از آنجا آزاد کرد و شماری از کارکندان این مرکز را به گروگان گرفته و رهایی آنها را مشروط به فراهم کردن مسیر امن برای عبور به قلمرو طالبان افغانستان در داخل افغانستان شده بودند.
به گفته مقامات نظامی پاکستان، دهها فرمانده و جنگجویان تحریک طالبان پاکستان پس از سقوط کابل توسط طالبان افغان، از زندانهای افغانستان آزاد شدند.
برخی ناظران میگویند به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، «تحریک طالبان پاکستان را جسورتر کرده است و آزادی آموزشهای عملیاتی بیشتری را در افغانستان به آنها فراهم کرده است.»
بر اساس دادههای غیررسمی حملات تحریک طالبان پاکستان در داخل آن کشور در این مدت، یک افزایش ۵۱ درصدی در بین ۱۵ اوت ۲۰۲۱ تا ۱۴ اوت ۲۰۲۲ را نشان میدهد.»
موسسه مطالعات صلح پاکستان میگوید که حداقل ۴۳۳ نفر در ۲۵۰ حمله در سراسر پاکستان در ظرف یکسال گذشته کشته و ۷۱۹ نفر زخمی شدهاند.
مقامات پاکستانی میگویند طالبان افغان برای سرکوب تحریک طالبان پاکستانی در داخل افغانستان متعهد نبودهاند.
تنشهای روز افزون میان تحریک طالبان پاکستانی و اسلامآباد با افزایش تنشهای مرزی میان نیروهای نظامی پاکستان و طالبان افغان اخیرا به عنوان یک معضل چالشبرانگیز جدید، سرخط روزنامههای منطقه و جهان شده است .
با اعلام سیاست جدید دولت پاکستان مبنی بر انجام عملیات در داخل خاک افغانستان چنین به نظر میرسد که درگیری های مسلحانه وارد ابعاد جدیدی در مناطق مرزی افغانستان خواهد شد.
در آوریل ۲۰۲۲، جتهای ارتش پاکستان مناطقی از ولایتهای خوست و کنر را بمباران کردند که تلفات سنگینی برجای گذاشت.
طالبان در آن زمان گفت که نزدیک به ۵۰ غیرنظامی در این حملات در هر دو ولایت کشته شدند و صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز کشته شدن ۲۰ کودک از جمله ۱۵ دختر و پنج پسر را تایید کرد.
بر اساس گزارشها، قربانیان این حملات بیشتر افرادی بودند که از وزیرستان به خوست و کنر نقل مکان کرده و در آنجا ساکن شدند.