پاسخ متا به ادعاهای حکومت ایران: افتخار میکنیم مردم برای ثبت واقعیت و حمایت از معترضان از اینستاگرام استفاده میکنند
اینستاگرام زیرمجموعه گروه متا است که پیشتر با نام شرکت فیسبوک شناخته میشد و علاوه بر اینستاگرام، مالک واتساپ و چند شبکه اجتماعی دیگر هم است
شرکت متا، مالک اینستاگرام، در پاسخ به بیبیسی فارسی درباره بیانیه اخیر دو نهاد امنیتی حکومت ایران، گفته است به حق دسترسی همه از جمله ایرانیان اعتقاد دارد و افتخار میکند که مردم برای ثبت وقایع و حمایت از معترضان، از اینستاگرام استفاده میکنند. وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه ادعا کرده بودند فیسبوک و اینستاگرام برای حمایت از اعتراضات ایران «الگوریتم»هایشان را تغییر دادهاند.
یکی از سخنگویان شرکت متا، مالک اینستاگرام گفته است: «ما شدیدا به حق دسترسی آنلاین همه افراد از جمله ایرانیان معتقدیم و مخالف هر حرکتی هستیم که ارتباط افراد را از سایر جهان یا ارتباط سایر جهان با آنها را قطع کند.»
سخنگوی شرکت متا همچنین گفته است: «ما به اینکه مردم از راههای مختلف برای مستندکردن واقعیت اعتراضات جاری و حمایت از معترضان از اینستاگرام استفاده میکنند، افتخارمیکنیم».
شرکت متا در این پاسخ گفته است در ۴۰ روز که از درگرفتن اعتراضات سراسری در ایران در پی کشتهشدن مهسا امینی در بازداشت پلیس حجاب میگذرد، دستکم بیش از ۱۰۰ میلیون بار از هشتگ مهسا امینی روی اینستاگرام استفاده شده است.
سخنگوی متا میگوید که گروههای کاری این شرکت شرایط را از نزدیک دنبال میکند و همچنان در حال بررسی راههای مختلف برای حمایت از جامعه ایران است.
اینستاگرام و واتساپ دو اپلیکیشن شرکت متا هستند که در ایران میلیونها نفر از آنها استفاده میکنند اما معمولا هر بار اعتراضات ضدحکومتی بالا گرفته، حکومت ایران دسترسی به اینترنت و شبکههای اجتماعی را محدود میکند.
در بیانیه مشترک وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران درباره اعتراضات ایران، این دو شرکت متا را متهم کردهاند که «به دستور سازمان سیآیای»، الگوریتمهای خود را برای اینستاگرام و فیسبوک تغییر داده است تا «اخبار جعلی، موارد نفرتافکنی و اقدامات خشونتآمیز با شدت بسیار زیاد برای جامعه ایرانی به صورت هدفمند منتشر شود.»
شرکت متا یک شرکت خصوصی است و تاکنون شواهدی وجود نداشته که با دستور دولت آمریکا یا سازمان سیآیای، الگوریتمهای فنی یا سیاستهای مدیریت محتوای خود را تغییر دهد.
در این مدت هیچ خبر یا شواهدی درباره چنین تغییراتی که بیانیه اخیر نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ادعا کردهاند، منتشر نشده است.
با این حال از سوی دیگر در ماههای گذشته گزارشهایی درباره احتمال “نفوذ” حکومت ایران در اینستاگرام به دست بیبیسی فارسی رسید که البته متا آنها را رد کرده بود.
در ماه خرداد امسال شرکت تلاساینترنشنال که مسئول بررسی محتوای شبکه اجتماعی اینستاگرام است، بعد از انتشار گزارشهایی در بیبیسی فارسی درباره احتمال “نفوذ” حکومت ایران در این شرکت، در بیانیهای اعلام کرده تحقیقاتی در این زمینه به جریان افتاده اما تخلفی مشاهده نشده است. شرکت متا هم که مالک اینستاگرام است، میگوید “شواهدی برای این ادعاها مشاهده نکرده” است.
تلاساینترنشنال در بیانیه خرداد ماه خود با رد احتمال خطای جهتدار کارمندان فارسیزبان این شرکت در حذف بعضی از مطالب، میگوید که این شرکت “دارای هیچگونه ارتباطی با دولت ایران نیست و هرگز نبوده است.”
تعدادی از کارمندان سابق و فعلی شرکت تلاساینترنشنال در آلمان در رشته گزارشهایی که اولین بار در بیبیسی فارسی منتشر شد، این اتهام را مطرح کردهاند که بعضی از مطالب کاربران اینستاگرام به دلیل آنکه مخالف حکومت جمهوری اسلامی بوده، با “دخالت” بعضی از بازبینهای شرکت تلاساینترنشنال حذف شده و در مواردی دستگاه امنیتی ایران “قصد داشته که با پرداخت رشوه تا ۱۰ هزار یورو”، حساب کاربری چهرههای شناختهشده مخالف جمهوری اسلامی ایران از جمله مسیح علینژاد مسدود شود.
شرکت متا – مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ – در پاسخ به بیبیسی فارسی گفت این شرکت محتوای منتشرشده از سوی کاربران ایرانی را محدود و سانسور نمیکند مگر اینکه قوانین این شرکت را نقض کرده باشد.
انتقادها به اینستاگرام در هفتههای اخیر و در میان اعتراضات ایران دوباره بالا گرفته است. گروههایی از کاربران از حذف محتوای خود در اینستاگرام گفتهاند.
از جمله امیلی شرادر، نویسنده اسرائیلی در توییتر با انتشار تصویری که در آن یک پست حذفشده اینستاگرام دیده میشود نوشت: «اینستاگرام یک ویدیو من که درباره قتل مهسا امینی و پشتیبانی از مردم ایران بود را حذف کرده است. این ویدیو ۷۵ هزار لایک و بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار بار دیده شده بود. اینستا به من اجازه شکایت به این حذف را هم نمیدهد».
شرکت متا در پاسخ به بیبیسی فارسی درباره این انتقادها گفت: «ما نه دسترسی به اپلیکیشنهایمان در ایران را محدود کردهایم و نه صدای کسی را به نفع دولت ایران سانسور میکنیم. تمرکز ما بر فراهم کردن امکان دسترسی هر چه بیشتر کاربران به خدمات ما و انتشار محتوای مورد نظر آنهاست و تنها مواردی را حذف می کنیم که قواعد ما را نقض کرده باشد».
در این باره بیشتر بخوانید: