پوتین در سخنرانی به مناسبت سالگرد حمله به اوکراین: غرب مسئول جنگ است
پوتین غرب را مسئول آغاز و ادامه جنگ اوکراین دانسته و از برنامه گسترش روابط اقتصادی و مالی با کشورهای دیگر از جمله ایران به جای اتکای به غرب سخن گفته است
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در مراسمی در آستانه اولین سالگرد حمله روسیه به اوکراین، به فاع از این تصمیم پرداخت و مواضع خود در مورد آینده جنگ و روابط با کشورهای خارجی را تشریح کرد. او از جمله به برنامههای خود برای کاهش روابط اقتصادی با غرب و گسترش ارتباط با هند، چین و شرق آسیا و خاورمیانه از جمله از طریق ایران اشاره کرد.
او همچنین گفت که روسیه مشارکت خود در پیمان کاهشتوان تهاجمی استراتژیک را به حالت تعلیق در میآورد این پیمان در سال ۲۰۰۲ بین روسیه و آمریکا منعقد شد. هدف این پیمان محدود کردن زرادخانههای آمریکا و روسیه بوده است.
قرار است جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز که در حال حاضر به لهستان سفر کرده است، سخنرانی کند.
به گزارش رسانههای روسیه، در مراسم امروز مقامات ارشد دولتی و جمعی از افراد سرشناس روسیه حضور داشتند اما از آن دسته از رسانههای خارجی که «عوامل دشمن» محسوب میشوند برای پوشش این مراسم دعوت به عمل نیامده بود. این سخنرانی به طور مستقیم از شبکههای تلویزیونی روسیه و مانیتورهای بزرگ نصب شده در معابر عمومی پخش شد.
رئیس جمهوری روسیه با اظهار اینکه روسیه در «در دورانی پیچیده و سرنوشتساز و شرایط متحول جهانی» قرار دارد گفت که این تحولات آینده روسیه را رقم خواهد زد و تک تک مردم روسیه در این زمینه مسئولیت بزرگی دارند.
آقای پوتین در مورد جنگ علیه اوکراین – که آن را همچنان عملیات ویژه خواند – گفت که دلیل آن تهدیدی بود که از سوی «نازیهای حاکم بر اوکراین و نفرتپراکنی آنان» متوجه روسیه میشد و افزود که «مردم اوکراین در انتظار روسیه بودندکه به کمک آنان بشتابد».
او گفت تلاش کرده بود درگیری بین دولت مرکزی اوکراین و جداییطلبان تحت حمایت روسیه در شرق آن کشور را به طرزی مسالمت آمیز حل و فصل کند و دولت اوکراین را مسئول شکست این تلاشها معرفی کرد. رئیس جمهوری روسیه کشورهای غربی را نیز متهم کرد که در مورد تمایل به صلح و همکاری، دروغ گفته بودند و افزود که تلاشهای روسیه برای حل اختلافات از راههای مسالمتآمیز به این دلیل شکست خورد که کشورهای غربی «مشغول سناریوسازی متفاوتی بودند».
رئیس جمهوری روسیه اوکراین و کشورهای غربی را متهم کرد که آغازگر جنگ بودهاند و افزود که پیمان ناتو در صدد بود با پذیرش اوکراین به عضویت، خود را به مرزهای غربی روسیه برساند. او گفت که «تکرار میکنم: مسئول آغاز جنگ آنها هستند و ما برای متوقف کردن این جنگ مجبور شدیم به زور متوسل شویم».
مقامات حکومتی در سخنرانی پوتین حضور داشتند و بارها با کف زدن او را تشویق کردند
ولادیمیر پوتین در انتقاد شدید از رویکرد غرب، به خصوص نشست امنیتی مونیخ در روز یکشنبه این هفته را که روسیه به آن دعوت نشده بود، هدف انتقاد قرار داد وگفت که در خلال این گردهمایی بینالمللی، کشورهای غربی اتهامات زیادی به روسیه زدند بیآنکه بپذیرند که آنها بودند که«جهان را گرفتار هرج ومرج کردند».
به گفته رئیس جمهوری روسیه، در دهه ۱۹۳۰ میلادی هم کشورهای غربی «راه را برای به قدرت رسیدن نازیها در آلمان هموار کردند” و گفت که غربیان از قرن نوزدهم در تلاش بودهاند تا سرزمینهای تاریخی روسیه را از این کشور جدا کنند و از اوکراین به عنوان یکی از این سرزمینها نام برد. او غرب را متهم کرد که در سال ۲۰۱۴، یک دولت طرفدار روسیه را سرنگون کرد و به جای آن ملیگرایان را روی کار آورد. اشاره ولادیمیر پوتین به برکناری ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهوری پیشین اوکراین توسط پارلمان این کشور در آن سال است. نمایندگان پارلمان او را مسئول تیراندازی به سوی تظاهرکنندگان مخالف دولت دانسته و به فساد مالی متهم کرده بودند.
ولادیمیر پوتین کمک نظامی و اقتصادی غرب به اوکراین برای مقابله با حمله روسیه را محکوم کردو گفت که غرب میخواهد یک درگیری محلی را به یک جنگ جهانی تبدیل کند.
او سپس دگرباشان جنسی روسیه را هدف انتقاد قرار داد و روش آنان را نتیجه غربگرایی و نادیده گرفتن کتاب مقدس و عامل متزلزل کردن بنیاد خانواده توصیف کرد.
در مورد تاثیر داخلی جنگ، او از خانواده کشتهشدگان جنگ و نظامیان در جبهه جنگ قدردانی کرد و در حالیکه گزارشهایی از ناخرسندی گسترده مردم روسیه از گسترش سربازگیری اجباری برای اعزام به جبهه جنگ منتشر شده، گفت آنان «برای حفظ میراث اجداد و آینده فرزندان و نوههایمان، برای بازگرداندن عدالت تاریخی میجنگند». ولادیمیر پوتین از تسهیلات و کمکهای دولتی برای نظامیان و خانوادههای کشتهشدگان جنگ از جمله افزایش حقوق سربازان اعزامی به جبهه خبر داد.
او همچنین گفت که ساکنان مناطق جداییطلب دونتسک و لوهانسک «برادران و خواهران« مردم روسیه هستند و با اشاره به برگزاری همهپرسی الحاق به روسیه در ای مناطق گفت که «ما اکنون دوباره با هم هستیم، این بدان معناست که حتی قویتر خواهیم شد».
در آستانه آغاز جنگ، روسیه جمهوریهای خودخوانده در این دو بخش از اوکراین را به رسمیت شناخت و در پائیز سال گذشته میلادی، اعلام کرد که مردم این مناطق خواستار الحاق به روسیه شدهاند. جامعه بینالمللی این اقدام را به رسمیت نشناخته است.
در مورد تاثیر اقتصادی جنگ، ولادیمیر پوتن گفت که تحریمها و فشارهای غرب علیه روسیه تاثیر چندانی نداشته و با اظهار اینکه تولید برخی محصولات کشاورزی از حد انتظار بیشتر بوده، افزود که فشار غرب نشان داد که «نباید اشتباهات گذشته را تکرار کنیم» و به خصوص قطع وابستگی روسیه به نظام اقتصادی و مالی جهانی تحت تسلط غرب را مطرح کرد.
او از برنامههایی برای کاهش اتکای به غرب و گسترش ارتباطات اقتصادی جایگزین سخن گفت و از جمله طرح توسعه راه ارتباطی مسکو به چین و شرق آسیا از طریق کازان و مغولستان و ایجاد مسیر ارتباط بینالمللی «شمال-جنوب» برای ارتباط با هند، ایران و سایر کشورهای خاورمیانه را در این زمینه مهم دانست.
روز ۲۴ فوریه سال گذشته، نیروهای روسی با عبور از مرز اوکراین، تلاش برای سرنگونی دولت و اشغال این کشور را آغاز کردند و به گفته برخی منابع، ولادیمیر پوتین انتظار داشت این جنگ به سرعت به هدفهای خود دست یابد. نیروهای روسی با مقاومت ارتش و مردم اوکراین مواجه شدند.
دفتر ریاست جمهوری اوکراین در واکنش به سخنرانی ولادیمیر پوتین گفته است که رئیس جمهوری روسیه «در دنیایی متفاوت سِیر میکند» و نازیسم و توطئه را در هر گوشه و کناری میبیند و به همین دلیل، قادر به ارائه راه حلی معقول نیست.