پیشنهاد روسیه برای انتقال گاز این کشور از طریق ترکیه
روسای جمهور ترکیه و روسیه در حاشیه اجلاس قزاقستان با هم دیدار و درباره حمله به اوکراین و پیامدهای جنگ گفتگو کردند.
ولادیمیر پوتین در دیدار با آقای اردوغان، ترکیه را مسیری قابل اعتماد برای انتقال گاز به اروپا برشمرده است؛ او پیشنهاد ایجاد یک قطب گازی در ترکیه را داده است.
این پیشنهاد در پی تحریمهای غرب علیه مسکو و نشت خط لولههای اصلی انتقال گاز این کشور مطرح شده است.
آقای پوتین به همتای ترک خود گفته است: «امروز ترکیه قابل اعتمادترین مسیر انتقال(گاز)، حتی به اروپاست و ما میتوانیم امکان ایجاد قطب گازی در ترکیه برای انتقال به سایر کشورها را مد نظر قرار دهیم.»
او گفته:«این میتواند پایگاهی باشد؛ نه تنها برای انتقال بلکه برای تعیین قیمتها(گاز).»
ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین چند بار با هم دیدار کرده بودند- از جمله در تهران- که در این دیدارها ترکیه پیشنهاد میانجگری برای آغاز مذاکرات صلح روسیه با اوکراین را هم مطرح کرده بود.
مذاکرات صلح حدود هفت ماه پیش(مارس) متوقف شد.
با اینکه ترکیه یکی از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) است ولی دولت این کشور از حفظ روابط تجاری خود با روسیه دفاع کرده است.
از زمان آغاز جنگ اوکراین قیمت گاز بطور نجومی در جهان بالا رفت و اروپا بخصوص پس از اجرایی شدن تحریمها علیه مسکو، برای یافتن جایگزینی برای گاز روسیه در تقلا بوده است.
پیشنهاد ولادیمیر پوتین به ترکیه در حالیست که رئیس جمهوری روسیه اخیرا گفته بود با وجود اختلاف نظرهای عمیق سیاسی میان کشورش و اروپا، شیر گاز این کشور میتواند دوباره برای کشورهای اروپایی باز شود.
معمای «نورداستریم»
از ماه اوت گاز روسیه از طریق خط لوله اصلی انتقال گاز(نورداستریم-۱) به اروپا منتقل نشده و فعالیت خط لوله نورداستریم-۲ هم پس از حمله روسیه به اوکراین در ماه فوریه متوقف شده بود.
نورد استریم-۱ به طول ۱۲۰۰ کیلومتر گاز را از سواحل روسیه در نزدیکی سن پترزبورگ، از زیر دریای بالتیک، به شمال شرقی آلمان منتقل میکند.
این خط که در سال ۲۰۱۱ افتتاح شد ظرفیت انتقال روزانه حداکثر ۱۷۰ میلیون متر مکعب گاز از روسیه به آلمان را دارد.
دولت آلمان میگوید خط لوله نورداستریم-۱ مشمول تحریمهای غرب نیست و علت توقف انتقال گاز، خودداری روسیه بوده است.
بسیاری روسیه را به استفاده ابزاری از گاز متهم کردهاند و میگویند مسکو از آن به عنوان «اسلحه» استفاده میکند؛ اتهامی که روسیه مکررا آن را رد کرده است.
اختلال در انتقال گاز روسیه به اروپا از طریق خط لوله نورداستریم-۱ از ماه ژوئن تشدید شد که روسیه صادرات گاز به اروپا را تا ۷۵ درصد کاهش داد.
یک ماه بعد، این خط لوله ۱۰ روز بطور کامل فعالیت خود را متوقف کرد که روسیه دلیل آن را «تعمیر و نگهداری» اعلام کرد.
در ماه اوت این خط لوله بطور کامل فعالیت خود را متوقف کرد که دلیل آن «مشکل تجهیزات» اعلام شد.
در ماه سپتامبر هم نشت در خط لولههای نورداستریم یک و دو گزارش شد و به «خرابکاری» نسبت داده شد؛ ولادیمیر پوتین این نشت را اقدام «تروریسم بینالمللی» توصیف کرد.
بسیاری از کشورهای اروپایی و بخصوص آلمان وابستگی زیادی به واردات گاز از روسیه دارند.
بعد از حمله روسیه به اوکراین و اجرایی شدن تحریم کشورهای غربی علیه مسکو، آلمان وابستگی گاز وارداتی خود به روسیه را از ۵۵ درصد به ۳۵ درصد رساند و خواهان جایگزین کردن گاز روسیه و قطع کامل واردات گاز از این کشور است.
اما توقف ناگهانی انتقال گاز روسیه به آلمان به دلیل احتمال بروز رکود امکان پذیر نیست و مشکلات بزرگی را برای شهروندان این کشور بوجود خواهد آورد؛ تقریبا تمامی صنایع در آلمان وابسته به گاز هستند و این سوخت مورد مصرف سیستم گرمایشی اکثر خانههای این کشور است.