چین در آستانه سفر شی جینپینگ به عربستان، روابط نزدیکتر با کشورهای عربی را ترویج میکند
بخش مانتورینگ بیبیسی
رسانههای دولتی چین پیش از سفر ۷ تا ۹ دسامبر شی جینپینگ به عربستان سعودی، چشماندازهای همکاری بین چین و کشورهای عربی را ترویج کردند، و وزارت امور خارجه گزارشی درباره «اجلاس سران چین و عرب در عصر جدید» منتشر کرد.
کارشناسان خاطرنشان کردند که کشورهای حاشیه خلیج فارس مایل به ایجاد روابط نزدیکتر با چین در برابر «دیپلماسی اجباری» ایالات متحده بودند و نقش بالقوه سازمان همکاری شانگهای را در تدوین یک راهبرد انرژی مشترک در سراسر اوراسیا مشاهده کردند.
به گزارش خبرگزاری رسمی دولتی عربستان سعودی (SPA) در ۶ دسامبر، رسانههای دولتی چین پیش از سفر رئیسجمهور شی جینپینگ به عربستان سعودی که در اجلاس سران چین و عربستان، اجلاس شورای همکاری چین و خلیج فارس (GCC) و اولین اجلاس چین و اعراب شرکت خواهد کرد، چشمانداز همکاری بین چین و کشورهای عربی را ترویج کردند.
خبرگزاری رسمی دولتی عربستان سعودی همچنین گزارش داد که انتظار میرود بیش از ۲۰ قرارداد به ارزش بیش از ۱۱۰ میلیارد ریال سعودی (بیش از ۲۹ میلیارد دلار) در نشست چین و عربستان امضا شود. انتظار میرود حدود ۳۰ تن از رهبران کشورها و رؤسای سازمانهای بینالمللی در اجلاس چین و اعراب حضور داشته باشند.
سفر شی جینپینگ به عربستان در حالی انجام میشود که روابط بین این کشور خلیج فارس و ایالات متحده وخیمتر شده است.
دولت چین همچنین پیش از این سفر بر همکاری چین و عربستان تأکید کرد. وزارت امور خارجه چین در ۳ دسامبر گزارشی با بیش از ۱۹ هزار کاراکتر در مورد «اجلاس سران چین و اعراب در عصر جدید» منتشر و چشم انداز «تعمیق همکاری استراتژیک» با کشورهای عربی را ترسیم کرد.
در این گزارش تاکید شده است که چین «هرگز به دنبال منافع ژئوپلیتیکی خود نبوده» و معتقد است «هیچ “خلاء قدرتی” در خاورمیانه وجود ندارد» و مردم خاورمیانه «صاحبان آینده و سرنوشت این منطقه» هستند.
خبرگزاری شینهوآ در ۴ دسامبر بر مزایای اقتصادی و اجتماعی پروژههای زیربنایی چین در کشورهای عربی تأکید کرد، و یک ویدیوی ۶.۵ دقیقهای توسط این خبرگزاری در ۵ دسامبر منتشر شد که اجلاس چین و اعراب را تبلیغ میکرد و کمکهای متقابل در طول همهگیری کووید-۱۹ و همچنین همکاری زیرساختی و انرژی و انتقال فناوری پیشرفته به عنوان بخشی از ابتکار کمربند و جاده را برجسته میکرد.
گسترش همکاری، ایجاد راهبرد مشترک انرژی
ابراهیم رئیسی در کنار امامعلی رحمان در اجلاس شانگهای
خبرگزاری مرکزی وابسته به دولت تایوان در ۴ دسامبر بر این نکته تأکید کرد که سفر شی جینپینگ در زمانی انجام میشود که ائتلاف اوپک پلاس با ایالات متحده اختلاف دارد، زیرا این ائتلاف بر خلاف هشدارهای جو بایدن، در اقدامی که به نفع روسیه بود، تصمیم به کاهش تولید نفت در ماه اکتبر گرفت.
لی هایدونگ، استاد روابط بینالملل، در مصاحبه با روزنامه ملیگرای دولتی چینی گلوبال تایمز گفت که عربستان سعودی و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در واکنش به «دیپلماسی اجباری» آمریکا «تصمیم درستی» برای توسعه روابط با چین گرفتند. گلوبال تایمز با اشاره به اینکه چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان مجموعهای از اصلاحات با هدف تبدیل کشور «از یک کشور سنتی وابسته به انرژی به یک کشور مدرن با اقتصاد متنوع» بود، به نقل از کارشناسان گفت که همکاری چین و عربستان میتواند به این اهداف کمک کند.
روزنامه خصوصی هنگکنگ ساوت چاینا مورنینگ پست (SCMP) در ۵ دسامبر خاطرنشان کرد که عربستان شریک گفتوگوی سازمان همکاری شانگهای به رهبری چین (SCO) است و علاقمند است به وضعیت ناظر ارتقا یابد.
این روزنامه اشاره کرد که مصر و قطر نیز شرکای گفتگوی سازمان همکاری شانگهای شدهاند و ایران در نوامبر به این بلوک پیوست.
این روزنامه به نقل از لی لیفان، کارشناس سازمان همکاری شانگهای گفت که عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای میتواند به این بلوک کمک کند تا باشگاه انرژی خود را با «جاه طلبیهای توسعه یک استراتژی انرژی مشترک در سراسر اوراسیا» گسترش دهد.