کره جنوبی، تحریم، ایران – BBC News فارسی
رویترز به نقل از رسانههای کره جنوبی گزارش داده است که پولهای مسدود شده ایران در این کشور که آمریکا به تازگی مجوز آزادسازی آنها صادر کرده بود، هفته گذشته برای تبدیل به ارز قابل انتقال و ارسال به ایران به بانک مرکزی سوئیس منتقل شده است.
قرار است این پول در دو مرحله به ارزهایی تبدیل شود که برای ایران قابل دسترس باشد.
خبرگزاری «یونهاپ» کره جنوبی به نقل از یک منبع که نخواست نامش فاش شود گفته است که بانک مرکزی سوئیس قصد دارد معادل ۶ میلیارد دلار پول ایران را که در بانکهای کرهای به وون-واحد پولی این کشور نگهداری میشوند، به دلار و سپس به یورو تبدیل کند.
او همچنین گفته طی پنج هفته، قرار شده هر روز حدود ۳۰۰ میلیارد تا ۴۰۰ میلیارد وون کره جنوبی به همین شیوه به ارزهای قابل انتقال تبدیل شود. هر دلار آمریکا حدودا معادل ۱۳۴۴ وون کره جنوبی است.
یک مقام وزارت دارایی کره جنوبی در پاسخ به پرسش خبرگزاری رویترز گفته به سبب حساسیت «حقوقی و دیپماتیک» از اظهارنظر در این باره خودداری کرده است.
همزمان ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم امروز در گفتگو با خبرنگاران به دو موضوع آزادی زندانیان آمریکایی در ایران و آزادسازی پولهای مسدود شده ایران در کره جنوبی پرداخته است.
او گفته: «بازه زمانی مشخص شده در این ارتباط از سوی مقامات ذیربط حداکثر تا سقف دو ماه در نظر گرفته شده بود و در این مسیر توافق شکل گرفت.»
ایران و آمریکا اخیرا در مذاکراتی «غیرمستقیم» بر سر این دو موضوع به توافق رسیدند.
بعضی گزارشها حاکی از آن است که داراییهای ایران به بانکی در قطر منتقل خواهد شد.
حدود ۹ روز پیش بود که رئیس بانک مرکزی ایران از آزادسازی منابع ارزی مسدود شده ایران در کره جنوبی خبر داد.
این منابع قرار است برای خرید کالاهای «غیرتحریمی» مورد استفاده ایران قرار گیرد.
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی ایران البته با انتقاد از دولت قبل گفت رقم هفت میلیارد دلار دارایی ایران در کره جنوبی به شش میلیارد دلار رسیده که دلیل آن کاهش نرخ برابری پول ملی کره جنوبی در برابر دلار بوده است.
او تلویحا بانک مرکزی دولت حسن روحانی را به اهمال در تبدیل داراییهای مسدود شده ایران به ارزهای معتبر متهم کرد.
عبدالناصر همتی، رئیس اسبق بانک مرکزی ایران هم در پاسخی مفصل گفت که کاهش منابع در بانکهای کره جنوبی «برخلاف گفته آقای فرزین، صرفا به دلیل کاهش برابری ارزش وون کره در مقابل یورو و دلار نبود.»
پولهای مسدود شده برای دسترسی ایران باید از وون کره جنوبی به دلار و سپس به یورو تبدیل شوند
پایان تنش چند ساله تهران و سئول
تا پیش از خروج آمریکا از برجام و اجرایی شدن تحریمهای نفتی، کره جنوبی سومین خریدار بزرگ نفت ایران بود اما همزمان اولین کشوری شد که بعد از تحریمهای آمریکا واردات نفت از ایران را متوقف کرد.
پیش از آغاز تحریمهای نفتی در سال ۲۰۱۸ میلادی، کره جنوبی ماهانه ۱۸/۵میلیون بشکه نفت از ایران خریداری میکرد که حتی پس از اعمال تحریمها با صدور معافیتهای موقت مدتی هم ادامه یافت.
این روند در نیمه اول سال ۲۰۱۹ میلادی متوقف شد.
موضوع بدهی اخیر کره جنوبی به ایران، مربوط به عواید نفتی ایران است که با آغاز تحریمهای نفتی و بانکی، به مشکل انتقال پول به ایران دامن زد. از آن زمان تهران به غیر از کانالهای دیپلماتیک و اقدامات حقوقی، تهدیداتی را هم متوجه سئول کرد که در مقاطعی روابط دو کشور دچار تنش شد. این دو کشور سفرای یکدیگر را هم احضار کرده بودند.
در زمستان سال ۱۳۹۹، سپاه پاسداران ایران یک نفتکش متعلق به کره جنوبی را توقیف و خدمه آن را بازداشت کرد.
ایران علت توقیف را «آلودگی زیست محیطی» اعلام کرد هرچند این نفتکش پس از سه ماه آزاد شد.
طی سالهای اخیر بحث بر سر آزادسازی پولهای ایران که در دو بانک کرهای مسدود شده بود ادامه داشت و به طور مکررا خبرهایی- هر چند تائید نشده- درباره آزادسازی آنها در رسانههای ایران منتشر میشد.
بسیاری معتقد بودند که دولت ایران بخصوص در زمان بحرانهای ارزی طی این سالها، با انتشار این نوع خبرها به نوعی «خبر درمانی» میکرده و در تلاش بوده تا از تلاطم در بازار ارز بکاهد.