گروه هفت: عادیسازی روابط با طالبان مشروط به عملکرد آنهاست؛ رهبر طالبان: مداخله نکنید
گروه هفت: عادیسازی روابط با طالبان مشروط به عملکرد آنهاست
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در توییتی نوشته است در نشست وزیران خارجه گروه هفت در ژاپن «توافق کردیم که عادیسازی روابط با جامعه جهانی که طالبان در پی آن است، مشروط به عملکرد آنها باشد.»
در بیانیه وزیران خارجه گروه هفت آمده است: «ما خواستار لغو فوری تصمیمهای غیرقابل قبول [حکومت طالبان] هستیم که حقوق بشر و آزادیهای اساسی را محدود میکنند، از جمله آخرین ممنوعیتهایی که زنان افغان را از کار برای سازمانهای غیردولتی و سازمان ملل منع میکند».
این در حالی است که همزمان، رهبر طالبان در پیامی به مناسبت عید فطر، گفته است «به نفع افغانستان و سایر کشورهاست که در مسائل و امور داخلی ما مداخله نکنند».
پیام مفصل ۱۴ مادهای هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، برعدم مداخله جامعه جهانی در حکومتداری طالبان تاکید کرده و در آن آمده است: «همانگونه که افغانستان نمیخواهد در امور داخلی هیچ کشوری مداخله کند، تأکید میکند که دیگر کشورها نیز در مسایل و امور داخلی ما مداخله نداشته باشند که انجام این کار هم به نفع جهان و هم به نفع افغانستان است.»
در حالی که رویارویی حکومت طالبان با سازمان ملل در مورد اشتغال زنان سبب خانهنشینی کارکنان و تعطیلی موقتی برخی فعالیتهای بشردوستانه در افغانستان شده است رهبر طالبان تاکید کرده که «آبادی افغانستان مسئولیت خود افغانهاست، باید از دیگران امید نداشته باشیم».
منبع تصویر، Social Media
رهبر طالبان: به نفع افغانستان و سایر کشورهاست که در مسائل و امور داخلی ما مداخله نکنند
در بیانیه نشست وزیران خارجه هفت قدرت صنعتی موسوم به «گروه هفت» اما از طالبان خواسته شده که «فورا» در تصمیمهای خود در مورد منع کار و آموزش زنان به ویژه در نهادهای سازمان ملل را، لغو کند.
این در حالی است که بنا به فرمانهای مستقیم و غیرمستقیم منسوب به رهبر طالبان، ادامه تحصیل دختران بالاتر از کلاس ششم، کار و تحصیلات عالی برای زنان ممنوع شده است.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی اصلی طالبان که از قندهار، مقر رهبری گروه کار میکند نیز به خبرگزاری فرانسه، گفته است که «کشورهای خارجی نباید در امور داخلی افغانستان مداخله کنند».
آقای مجاهد افزوده که «ارزشها و قوانینی که در افغانستان اجرا میشوند، فقط مربوط به افغانهاست و ربطی به کشورهای دیگر ندارد.»
به گفته سخنگوی طالبان کشورهای خارجی «باید با تعامل با کابل وضعیت افغانستان را مطالعه و به دقت رصد کنند» و پس از در میان گذاشتن مسائل با حکومت طالبان «موضعگیری کنند».
با این وجود وزیران خارجه هفت قدرت صنعتی جهان از «نقض سیستماتیک حقوق بشر زنان و دختران و تبعیض علیه اعضای اقلیتهای مذهبی و قومی» در حکومت طالبان، انتقاد کردهاند.
رهبر طالبان برعکس به از بین بردن گروههای مخالف در افغانستان تاکید کرده و گفته است «هر ملت و کشور زمانی به عزت و امن و رفاه واقعی دست مییابد که در آن بغاوت و سرکشی وجود نداشته باشد.»
پیام رهبر طالبان در حالی به از بین بردن مخالفان این گروه زیر نام بغاوت تاکید کرده است که هفته گذشته در درگیری افراد طالبان و جنگجویان جبهه موسوم به آزادی که عمدتا از نیروهای ارتش پیشین افغانستان ساخته شده، در منطقه سالنگ در شمال کابل، هشت تن از افراد این جبهه به شمول یک فرمانده ارشد آن به نام اکمل امیر کشته شدند.
توماس وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در ترکیه روز گذشته با شماری از چهرههای سیاسی و فعالان مدنی افغانستان دیدار کرده است
از دو سال گذشته که طالبان قدرت را در افغانستان به دست گرفتهاند علاوه بر شاخه خراسان گروه دولت اسلامی (داعش)، دستکم سه گروه دیگر از نیروهای امنیتی و ارتش پیشین به مبارزه مسلحانه پراکنده با حکومت طالبان ادامه میدهند.
ظاهرا پیام عیدی رهبر طالبان نیز متوجه از بین بردن همین گروههاست.
در میان این کشمکشها، توماس وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان نیز در یک سفر منطقهای به ترکیه رفته و روز گذشته با شماری از چهرههای سیاسی و فعالان مدنی افغانستان دیدار کرده است.
هر چند وی تاکید کرده که راه پیش رو باید مسالمت آمیز باشد و گفته است که «ترجیح بر گفتگوست، نه خشونت».
آقای وست پیشتر نیز پس از حضور در یک نشست افغانها در دوحه تاکید مشابهی داشته است.
توماست وست هم گفته «نگرانیهای عمیقی را در مورد تصمیمهای طالبان، به ویژه در مورد حقوق زنان در تحصیل، کار و آینده را شنیدهام.»
با این همه هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان در پیام اخیر خود گفته است که «همه (مردم) اطمینان داشته باشند که حقوق شرعی هر یک، به وجه احسن داده میشود.»
رهبر طالبان درعین حال، وعده تحقق فرمان سال گذشته خود در مورد محو کشت و قاچاق موادمخدر را نیز تکرار کرده و گفته است که «افغانستان دیگر عاری از مواد مخدر میشود.»
گزارش نوامبر ۲۰۲۲ دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل نشان میدهد که کشت خشخاش درحاکمیت تحت تصرف طالبان افزایش یافته و درآمد حاصل از موادمخدر در افغانستان چند ماه پس از فرمان سال گذشته رهبر طالبان «تا سه برابر» شده است.
قاچاق مواد مخدر، اسلحه، حضور گروههای پیکارجو در داخل خاک افغانستان و نگرانی کشورهای منطقه از وضعیت شکننده افغانستان هدف یک نشست مهم منطقهای بود که هفته گذشته با حضور وزیر خارجه و هیات حکومت طالبان در سمرقند به مدت دو روز برگزار و در آن درباره مبارزه مشترک با این گروهها بحث و گفتوگو شد.