گریز هزاران نفر از سیل بعد از شکسته شدن سدی در منطقه خرسون
ساختمانی در کنار دنیپرو در منطقه خرسون زیر سیل
- نویسنده, الکس بینلی در لندن و پال آدامز در کییف
- شغل, بیبیسی نیوز
در پی شکسته شدن یک سد بزرگ در منطقه تحت اشغال روسیه در اوکراین، تخلیه هزاران نفر از منطقه در جریان است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین گفت که بعد از تخریب سد کاخوفکا، ۸۰ روستا و شهر کوچک در معرض سیل قرار گرفتهاند. او روسیه را در این حادثه مقصر شناخت.
آب رود دنیپرو در حال طغیان است و گفته میشود که خطر فاجعه شهر خرسون را تهدید میکند.
روسیه تخریب این سد – که در کنترل این کشور است – را تکذیب کرد و در عوض اوکراین را به گلولهباران آن متهم کرد.
ادعاهای اوکراین و روسیه از سوی بیبیسی تایید نشده است.
سد کاخوفکا برای منطقه اهمیت اساسی دارد. این سد آب مزارع، مناطق مسکونی و همچنین نیروگاه اتمی زاپوریژیا را تامین میکند. همچنین یک کانال حیاتی برای انتقال آب به کریمه است که تحت اشغال روسیه قرار دارد.
تصاویر ویدئویی هجوم آب با فشار زیاد از میان گسستی در میان سد را نشان میدهد. تا به حال چندین شهر کوچک را سیل گرفته و مردم در نواحی پایین دستتر رود مجبور به فرار با اتوبوس و قطار شدهاند.
ویکتوریا لیتوینووا، معاون دادستان کل اوکراین، در تلویزیون این کشور گفت که حدود ۴۰ هزار نفر باید از منطقه تخلیه شوند. این شامل حدود ۱۷ هزار نفر در منطقه تحت کنترل اوکراین در غرب رود دینپرو و ۲۵ هزار نفر در شرق رود در ناحیه تحت کنترل روسیه است.
ایهور کلیمنکو، وزیر کشور اوکراین، هم در یک برنامه تلویزیونی گفت که حدود هزار نفر تاکنون خارج شدهاند و «۲۴ شهرک» را آب گرفته است.
او روسیه را به گلولهباران منطقه جنوبی خرسون، که عملیات تخلیه در آن در جریان است، متهم کرد و در مورد خطرات مینهایی که در اثر سیل به سطح میآیند هشدار داد.
در شهر نووا کاخوفکا که در طرف تحت کنترل روسیه قرار دارد، ولادیمیر لئونتییف شهردار منصوب مسکو گفت که شهر زیر آب رفته و ۹۰۰ نفر تخلیه شده اند. سد در نزدیکی این شهر قرار دارد.
ببینید: هجوم آب از میان شکاف در سد کاخوفکا
به گفته او آب ۱۱ متر بالا آمده و برخی ساکنان به بیمارستان منتقل شدهاند.
باغ وحش کازکووا دیبرووا در طرف شرقی رود اعلام کرد که سیل محوطه باغ وحش را کاملا گرفته و همه ۳۰۰ حیوان آن مردهاند.
نگرانیهایی درباره تاثیر سیل بر نیروگاه اتمی زاپوریژیا وجود دارد. از آب رود برای خنک کردن تاسیسات نیروگاه استفاده میشود.
با این حال وضعیت تحت کنترل توصیف میشود و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که اوضاع را تحت نظر دارد.
هنوز معلوم نیست که چه حادثهای باعث شکستگی سد شده اما سازمان اطلاعات ارتش اوکراین روسیه را به منفجر کردن عمدی آن در صبح روز سهشنبه متهم کرده است.
چنین سناریویی ممکن به نظر میرسد چون مسکو احتمالا نگران بود نیروهای اوکراینی در ضدحمله خود از جاده روی سد برای پیشروی به سوی ناحیه تحت کنترل روسیه استفاده کنند.
با این حال یک مقام روسیه ادعا کرد که اوکراین به این سد حمله کرده تا باعث انحراف توجه از آنچیزی شود که به گفته روسیه شکستها در ضدحمله و محروم کردن کریمه از آب آشامیدنی است.
مدتهاست که انتظار میرود اوکراین ضدحملهای را علیه نیروهای روسیه شروع کند. کییف گفته که از پیش آن را اعلام نخواهد کرد اما افزایش اخیر فعالیتهای نظامی نشانه دیگری از احتمال شروع این ضدحمله تلقی میشود.
سرهی نائف، فرمانده ارشد اوکراین، گفت که انفجار سد مانع پیشروی اوکراین نخواهد شد.
شهر خرسون ۸۰ کیلومتر پایین تر از سد است
هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین، روز دوشنبه گفت که نیروهای اوکراینی در اطراف باخموت پیشروی کردهاند، اما نگفت که آیا ضد حمله آغاز شده است یا خیر.
باخموت ماههاست که در کانون نبردهای شدیدی قرار داشته. این شهر ارزش استراتژیک کمی دارد، اما از نظر نمادین هم برای کییف و هم برای مسکو مهم است.
در پی شکسته شدن سد، آقای زلنسکی گفت که شورای امنیت و دفاع کشور را به یک جلسه فراخوانده است.
او با مقصر شناختن «تروریستهای روسیه» برای تخریب نسبی سد گفت: «فقط با پیروزی اوکراین است که امنیت باز خواهد گشت.»
یوری ساک، مشاور وزارت دفاع اوکراین، به برنامه «تودی» رادیو بیبیسی گفت که استراق سمع تماسها نشانمی دهد روسیه قصد حمله به سدهای بیشتری را دارد.
او گفت: «آنها در واقع خواستار منفجر کردن سدهای بیشتری در رودخانه دنیپرو هستند.»
اوکراین حمله به سد را «قتل زیست محیطی» خوانده و گفته است که ۱۵۰ تن روغن موتور به رودخانه دنیپرو ریخته است.
اپراتور برقآبی اوکراین گفت که یک نیروگاه برق مرتبط با سد «به طور کامل تخریب شده است… و ساختمان هیدرولیکی را آب دارد میبرد.»
رهبران جهان روسیه را در این حادثه مقصر میدانند و برخی آن را جنایت جنگی خواندند.
جیمز کلِوِرلی، وزیر خارجه بریتانیا، این حمله را «اقدامی نفرتانگیز» خواند و گفت: «حمله عمدی به زیرساختهای غیرنظامی یک جنایت جنگی است. بریتانیا آماده حمایت از اوکراین و کسانی است که از این فاجعه آسیب دیدهاند.»
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، گفت که تخریب سد بار دیگر بیرحمانه بودن جنگ روسیه علیه اوکراین را نشان میدهد، در حالی که چارلز میشل، رئیس شورای اروپا گفت که از این حمله بیسابقه شوکه شده است.
کنوانسیون ژنو صراحتا هدف گرفتن سدها در جنگ را به دلیل خطراتی که برای غیرنظامیان ایجاد می کند منع کرده است.