گزارشها از «رونق»خرید متری مسکن در بعضی مناطق تهران
با افزایش نجومی قیمت مسکن طی سالهای اخیر و کمرنگ شدن امکان خانهدار شدن، خرید متری آپارتمان در قالب پیشفروش پروژهها مد نظر بعضی از شهروندان ایرانی قرار گرفته است.
رسانههای دولتی در ایران از «رونق» نسبی این نوع معاملات در بعضی از مناطق تهران گزارش میدهند.
در این نوع معامله، خریداران به جای خرید «شش دانگ» یک خانه بخشی از پروژه- متراژ معینی- را در قالب سهام خریداری میکنند.
بعضی بر این این باورند که این نوع خرید بیش از آنکه راهی برای خانهدار شدن باشد، با توجه به تورم فزاینده در ایران نوعی سرمایهگذاری برای حفظ ارزش داراییهاست و به خانه دار شدن «منتهی نخواهد شد.»
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به سراغ محلات تهران رفته و گفته این نوع معاملات عمدتا توسط تعاونیها در منطقه ۲۲ انجام میشود.
«سازندگان از طریق واگذاری امتیاز متراژهای مشخصی از پروژههای مسکونی و تجاری خود به افراد مختلف، نقدینگی لازم را برای تکمیل طرحها جذب میکنند.»
گفته شده قیمت تعیین شده «معمولا پایینتر از نرخهای موجود در بازار است که البته به صورت علیالحساب تعیین میشود.»
به گفته فعالان بازار مسکن در تهران بیشتر معاملات در پایتخت از نوع «تبدیل» است که خانهدارها را شامل میشود و تعداد افرادی که برای اولین بار اقدام به خرید خانه میکردند کاهش یافته است.
بازار مسکن و اجاره طی سالهای اخیر شاهد رشد فزایندهای بود که این نه تنها امکان خانه دار شدن را از بسیاری گرفته، بلکه وضعیت معیشتی اجارهنشینها را هم سختتر از گذشته کرده است.
بنابر اعلام مرکز آمار ایران در دی ماه امسال (۱۴۰۱) تورم ماهیانه مسکن در تهران نزدیک به ده درصد و تورم نقطه به نقطه( از دی پارسال تا دی ماه امسال) مسکن ۶۶ درصد بود.
این نهاد متوسط قیمت هر متر خانه در تهران را در بهمن ماه ۵۲/۷ میلیون تومان اعلام کرده است.
بر اساس بعضی گزارشها، تعدادی از مالکان در شمال شهر تهران اجاره خود را به دلار طلب میکنند
تلاش مجدد دولت برای عرضه مسکن در بورس
طرح فروش «متری» مسکن البته طرح جدیدی نیست؛ نکته مهم برای مالکان پروژه جذب سرمایه است
هر چند نگرانیهایی درباره زمان تحویل و حتی ضمانت برگشت اصل سرمایه از سوی سرمایهگذاران وجود دارد.
دو سال پیش (۱۳۹۹) موضوع عرضه مسکن در بورس با عنوان صندوقهای زمین و ساختمان مطرح شد که با وجود اصلاح آئیننامه به سرانجام نرسید؛ گفته شده بود اوراق سلف بازار مسکن عرضه میشود.
بر این اساس قرار شده بود انبوه سازان از این طریق سرمایه خود را جذب کنند.
اخیر هم علیرضا زاکانی، شهردار تهران دوباره از بورس مسکن سخن گفته است.او گفته در شرایط تورمی، سرمایه مردم مثل یخ آب میشود «اما خرید متری مسکن از طریق بازار سرمایه این امکان را فراهم میکند تا ارزش پول حفظ شود.»
با کاهش ارزش ریال در سالهای اخیر و افزایش نرخ تورم، قیمت مسکن هم در ایران رو به افزایش گذاشت و به تبع آن نرخ اجاره بها هم افزایش یافت؛ طی یک سال اخیر جهش نجومی قیمت ارز هم به افزایش قیمتها دامن زد و انتظار میرود افزایش اخیر نرخ ارز این روند را در ماههای آینده تشدید کند.
بر اساس اظهارات رسمی مقامهای ایرانی، بیش از شش میلیون خانوار در ایران اجارهنشین هستند.
افزایش قیمت مسکن در ایران در حالی ادامه داشته، که به دلیل بالا رفتن تورم و افزایش نرخ ارز بسیاری از شهروندان ایرانی بازارهای موازی را برای جلوگیری از کاهش ارزش ریال برگزیدهاند، به غیر از ارز و طلا، مسکن و خودرو هم محلی برای سرمایهگذاری آنها بوده.
بر اساس بعضی گزارشها، تعدادی از مالکان در شمال شهر تهران اجاره خود را به دلار طلب میکنند؛ طرح دریافت مالیات از خانههای لوکس هم به دلیل نگرانی از افزایش اجاره توسط مالکان فعلا در هالهای از ابهام است.
بسیاری از آمارها در ایران اما حکایت از آن دارند که تولید فعلی مسکن در ایران متناسب با نیاز بازار نیست.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران پیش از به قدرت رسیدن و پس از آن، وعده ساخت سالانه یک میلیون خانه داده بود که این امر محقق نشد.
گرانی مسکن در ایران در حالیست که شهروندان ایرانی این روزها با بالا رفتن قیمتها دست به گریبانند.
نرخ دلار هر چند از ۶۰ هزار تومان چند هزار تومانی عقب نشینی کرد اما هنوز حتی با نرخ ماه پیش آن فاصله بسیار دارد و بار تورمی بر کالاها و خدمات تحمیل خواهد کرد.
بنابر اعلام مرکز آمار نرخ تورم نقطه به نقطه گروه «خوراکیها، اشامیدنیها و دخانیات» در بهمن ماه امسال به بالای هفتاد درصد رسیده است؛ هر چند بعضی ناظران مستقل این رقم را بالاتر میدانند.
رکود اقتصادی از یکسو و بالا رفتن تورم از سوی دیگر، وضعیت معیشتی بسیاری را از گذشته سختتر کرده است.