گزارش تازه سازمان ملل: طالبان به محدودیت زنان و رسانهها همچنان ادامه داده است؛ مجاهد: حقیقت ندارد
دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) در تازهترین گزارش خود گفته است که حکومت طالبان به محدودیت حقوق زنان و دختران همچنان ادامه داده است.
یوناما میگوید نمونههایی از دخالت مقامات فعلی طالبان در سازمانهای غیردولتی داخلی به رهبری زنان نیز ثبت شده است. این گزارش سازمان ملل از وضعیت افغانستان در ماه گذشته میلادی (مه-ژوئن/جون) است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در بیانیه آن را براساس «معلومات نادرست» خوانده و گفته این گزارش «حقیقت ندارد».
یوناما همچنین گفته که آزادی رسانهها در افغانستان محدود شده و اینکه این سازمان در حال ثبت موارد کشتار غیرقانونی پرسنل نظامی دولت پیشین در افغانستان است.
آقای مجاهد گفته است: «اینگونه راپورها (گزارشها) یا به اساس نقل قول آن عده از افراد تهیه میشود که از افغانستان فرار کردهاند و اکنون عوض جبهه نظامی، جبهه پروپاگند (تبلیغات) را علیه کشور خود گرفتهاند و یا اینکه بعضی از افراد در بدنه یوناما از نام این نهاد سوء استفاده میکنند، به اساس معلومات نادرست مصروف پروپاگند علیه افغانستان هستند.»
سازمان ملل گفته که طالبان به اعمال محدودیتهای شدید بر زنان کارگر در آژانسهای سازمان ملل ادامه دادهاند که بر کار آنها تأثیر گذاشته و بسیاری از کارگران زن و مرد مجبور به کار از خانه شدهاند.
بر اساس ارقامی که یوناما منتشر کرده، تا پایان ماه ژوئن/جون، تعداد زندانیان در تمامی زندانهای افغانستان به حدود ۱۵هزار نفر رسیده که افزایش ۱۰ هزار زندانی از ماه مه ۲۰۲۲ را نشان میدهد.
در این گزارش سازمان ملل خواستار تامین امنیت غیرنظامیان در افغانستان شده است.
یوناما همچنین به گزارش قبلی خود اشاره کرد که بر اساس آن اجرای تنبیه بدنی و اعدام در افغانستان افزایش یافته است.
آقای مجاهد در بیانیه خود اما گفته که «در افغانستان امنیت کلی تأمین است، هیچگونه قتل و یا گرفتاریهای خود سرانه وجود ندارد، جلو هر گونه حمله بر اقلیتهای مذهبی گرفته شده.»
سخنگوی طالبان افزوده است: «در اینگونه حالت مثبت، راپورهای منفی را پخش کردن به معنای کینه توزی میباشد که باید متوقف شود.»
گزارش سازمان ملل همچنین کشته شدن شماری از افراد را در ولایات ننگرهار و کنر از سوی طالبان به «دلیل ارتباط با شاخه خراسان گروه داعش» ثبت کرده است.
سازمان ملل به توقف فعالیت سازمان «راه قلم» و بازداشت مطیعالله ویسا که برای بازگشایی مکاتب تلاش میکرد، نیز اشاره کرده است.
در بخشی از این گزارش گفته شده حملات انتحاری حتی پس از تسلط طالبان در افغانستان همچنان یک نگرانی قابل توجه است. در عین حال سازمان ملل از کاهش چشمگیر شمار تلفات غیرنظامیان پس از بازگشت طالبان به قدرت هم اشاره کرده است.
در گزارش دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان به آزادی بیان و فعالیت رسانهها هم اشاره شده و در آن آمده است که مقامات ادارههای اطلاعات و فرهنگ طالبان بدون گفتگو با خبرنگاران و رسانهها به بهانه نظارت بر رسانهها، فعالیتهای آنها را زیر نظر دارند و استقلال آنها را با تهدید مواجه کردهاند. به بازداشت خودسرانه برخی از خبرنگاران نیز اشاره شده و گفته شده برخی از خبرنگاران به دلیل انتشار گزارش علیه مقامات طالبان بازداشت شدهاند.
در پایان این گزارش آمده است که فعالیتهای وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان بیشترین تأثیر را بر زندگی روزمره و آزادیهای اولیه زنان و دختران داشته است.