یاسمین مقبلی، نخستین فضانورد ایرانیتبار، راهی ایستگاه فضایی شد
یاسمین مقبلی (نفر دوم از سمت راست) و سه فضانورد دیگر، پیش از اعزام به ایستگاه فضایی
صبح امروز شنبه یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانیآمریکایی، همراه با سه فضانورد دیگر از سه کشور مختلف، در ماموریت ناسا با راکت فالکون شرکت اسپیساکس راهی ایستگاه فضایی بینالمللی شد.
حالا او نخستین فضانورد ایرانیتبار است که به صورت حرفهای به فضا رفته است. خانم مقبلی فرمانده این ماموریت است.
پیش از این انوشه انصاری، سرمایهدار ایرانی-آمریکایی، با هزینه شخصی و به عنوان گردشگر به فضا رفته است.
سه فضانورد دیگر در این عملیات، شامل آندراس موگنسن از دانمارک و از آژانس فضایی اروپا، ساتوشی فوروکاوا از ژاپن، و کنستانتین بوریسوف از روسیه هستند.
عملیات پرتاب این گروه چهار نفره از پایگاه فضایی کندی در ایالت فلوریدا آمریکا با موفقیت انجام شد.
حالا آنان با سرعتی بیش از ۲۷ هزار کیلومتر در ساعت به سوی ایستگاه فضایی در حرکتند و قرار است فردا یکشنبه فضاپیمای آنها «اژدها دو» در ایستگاه پهلو بگیرد.
این پرتاب قرار بود روز پیش انجام شود ولی به تعویق افتاد.
آنها هفتمین گروهی از فضانوردان هستند که در عملیات مشترک ناسا، آژانس فضایی ایالات متحده، وشرکت خصوصی اسپیساکس به فضا رفتهاند و به همین دلیل هم گروه ۷ یا کرو ۷ نامیده میشوند.
در طول ماموریت این گروه در فضا که تقریباً شش ماه طول میکشد، آنها قرار است بیش از ۲۰۰ آزمایش علمی و فناوری انجام دهند.
این هفتمین گروه فضانوردان است که در عملیات مشترک ناسا و اسپیساکس به فضا رفتهاند.
همراهی یاسمین مقبلی با اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»
یاسمین مقبلی، اهل شهر بالدوین در ایالت نیویورک آمریکا، در دانشگاههای امآیتی و دانشکده عالی نیروی دریایی ارتش آمریکا درس خوانده و خلبان نیروهای تفنگداران دریایی آمریکاست. او در بیش از ۱۵۰ مأموریت جنگی از جمله در افغانستان شرکت داشته است.
خانم مقبلی اواخر سال ۱۳۹۸ بهعنوان یکی از فضانوردان جدید ناسا انتخاب شد.
پدر و مادر یاسمین مقبلی که دانشجوی معماری بودند پس از انقلاب ۱۳۵۷ از ایران گریختند و او در آلمان غربی متولد شد.
او شش سال پیش، زمانی که تازه به عنوان یکی از نامزدهای فضانوردی ناسا انتخاب شده بود، در گفتوگو با بیبیسی فارسی گفته بود که در دوره دبستان به داستان والنتینا ترشکووا، فضانورد زن شوروی سابق و اولین زنی که به فضا رفت، علاقهمند شده بود و از نوجوانی میخواست فضانورد شود.
از اظهارنظرهای یاسمین مقبلی پیداست که تبار ایرانیاش برای او جایگاه مهمی دارد.
او در بحبوحه اعتراضات یک سال گذشته پس از کشتهشدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بارها از این اعتراضات حمایت کرده و آن را ستایش کرده بود.
هرچند او تاکنون به ایران نرفته، نوروز را جشن میگیرد، فارسی صحبت میکند و خود را ایرانی میداند.
او پیشتر به مجله نیویورکر در آمریکا گفته بود: «این واقعیت که من به عنوان یک زن و یک ایرانی میتوانم به تفنگداران دریایی آمریکا بپیوندم و بعد هم فضانورد شوم، فوقالعاده است.»
او گفته در دوره کاریاش، تبار ایرانیاش تاثیر منفی بر پیشرفت او نگذاشته است.
از جمله واکنشهای یاسمین مقبلی به اعتراضات علیه حکومت ایران این بود که در صفحهاش در اینستاگرام عکسی از خودش با دو دختر خردسالش منتشر کرد و نوشت: «هرچند هرگز این بخت را نداشتهام که حتی یک روز را در ایران سپری کنم، اما هرگز اینقدر امیدوار نبوده و به ایرانیبودنم افتخار نکردهام.»
او در این عکس تیشرتی به تن دارد که شعار «زن، زندگی، آزادی» بر آن نقش بسته و این شعار را در پست اینستاگرامیاش هشتگ هم کرده است.
او درباره اعتراضات جاری در ایران نوشت: «زنان و مردان جوان شجاع ایرانی، که بعضیشان حتی هنوز کودک اند، زندگی و آینده خود را به خطر میاندازند تا نسل آینده فرصتی برای آزادی داشته باشند؛ فرصتی که خودشان هرگز نتوانستند آن را تجربه کنند.»
او پیشتر هم در اوایل اعتراضات ایران عکسی از خودش و کودکیاش در اینستاگرام گذاشته بود و با هشتگ مهسا امینی و دانشگاه شریف به فارسی و انگلیسی منتشر کرده بود.