یخبندان افغانستان جان دستکم ۱۲۴ نفر را گرفت
- نویسنده, لیز دوسِت
- شغل, خبرنگار ارشد امور بینالملل بیبیسی، کابل
افغانستان سختترین زمستان خود در سالهای اخیر را تجربه میکند
مقامات طالبان میگویند که در دو هفته گذشته دستکم ۱۲۴ نفر بر اثر سرمای هوا در افغانستان جان خود را از دست دادهاند.
سخنگوی وزارت مدیریت بلایای طبیعی گفته است که حدود ۷۰ هزار دام/مواشی هم در زمستانی که سردترین زمستان یک دهه اخیر این کشور است، تلف شدهاند.
بسیاری از آژانسهای امدادرسانی بینالمللی در هفتههای اخیر، پس از این که طالبان زنان افغان را از کار در سازمانهای غیردولتی منع کردند، عملیات خود در افغانستان را متوقف کردند.
یکی از وزیران طالبان گفت که با وجود مرگومیرها، این فرمان مبنی بر ممنوعیت کار زنان تغییر نخواهد کرد.
محمد عباس آخوند، سرپرست وزارت مبارزه با حوادث طبیعی، به بیبیسی گفت که اکنون ارتباط با بسیاری از مناطق افغانستان به دلیل برف سنگین کاملا قطع شده است. هلیکوپترهای نظامی برای نجات اعزام شده بودند، اما نتوانستند در کوهستانیترین مناطق فرود بیایند.
این مقام طالبان گفت: «پیشبینی برای ۱۰ روز آینده حاکی از گرم شدن دما است. اما او همچنان نگران افزایش مرگومیر مردم و تلفات دامهایشان است.»
آخوند گفت: «بیشتر افرادی که در اثر سرما جان خود را از دست دادند، چوپانان یا ساکنان مناطق روستایی بودند. آنها به خدمات بهداشتی دسترسی نداشتند.»
او گفت: «ما نگران کسانی هستیم که هنوز در مناطق کوهستانی زندگی میکنند. بیشتر جادههایی که از میان کوهها میگذرند به دلیل برف مسدود شدهاند. خودروها در آنجا گیر کردهاند و مسافران در دمای انجماد جان خود را از دست دادهاند.»
کارگران این جاده کابل را باز نگه داشتهاند، اما بسیاری از جادههای مناطق کوهستانی به دلیل برف مسدود شدهاند
زمستانها اینجا در افغانستان همیشه سخت است، اما این بدترین سرما در یک دهه اخیر است.
بعلاوه این که عملیات امدادرسانی امسال به دلیل فرمان ماه گذشته دولت طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان افغان در آژانسهای امدادی بینالمللی با مشکل مواجه شده است.
اما محمد عباس آخوند بر سر این موضع طالبان قاطع ایستاد. او اصرار داشت که این فرمان لغو نخواهد شد، و این که جامعه جهانی باید فرهنگ اسلامی افغانستان را بپذیرد.
او به بیبیسی گفت: «مردان در حال حاضر در تلاشهای نجات با ما کار میکنند و نیازی به همکاری زنان با ما نیست. مردان از هر خانواده در حال حاضر در تلاشهای امدادی شرکت میکنند، بنابراین نیازی به زنان نیست.»
مقامات آژانسهای امدادرسانی، از جمله سازمان ملل متحد، در تلاشهای فوری هستند تا راههایی برای دور زدن این ممنوعیت پیدا کنند.